Deze zomer is er een breed scala aan tentoonstellingen in Utrechtse kerken en in Museum Catharijneconvent.
Deze overzicht is van de expo’s die bij de redactie bekend zijn.
.
Domkerk.
De gelukkige stad.
10 juni t/m 11 augustus.
In deze tentoonstelling staat het verhaal van Sint-Maarten als patroon van Utrecht centraal. De tentoonstelling omlijst het festival ‘Het wonder van Sint-Maarten –de gelukkige stad’, georganiseerd vanuit de Universiteit Utrecht ter gelegenheid van de 900ste stadsverjaardag van Utrecht.
.
Jacobikerk.
Troosten en verstoren.
1 juli t/m 2 november.
De Psalmen zijn al 2000 jaar een inspiratie voor veel zangers en kunstenaars. Illustrator en muzikant Jedi Noordegraaf raakte ook in de ban van deze poëzie en verbeeldde de psalmen in illustraties.
.
Janskerk.
Ruimte waar het licht kan komen.
2 juli t/m 29 juli.
Het uitgangspunt voor deze jubileumsexpositie kent twee accenten:  Aandacht voor de Jans* als geloofsgemeenschap en aandacht voor de Janskerk als kerkgebouw waar de Jans wekelijks bijeenkomt. De tentoonstelling toont kunstwerken van acht afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.  (*De Jans heet voluit ‘Oecumenische Janskerkgemeente’)
.
Museum Catharijneconvent (1).
Van God los? De onstuimige jaren zestig.
19 februari t/m 28 augustus.
De onstuimige jaren zestig waren een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis.
.
Museum Catharijneconvent (2).
Paus Adrianus VI  –  wereldleider uit Utrecht.
2 juni t/m 13 november.
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat geheel onverwacht Adrianus naar Rome vertrok als uitverkoren paus.
.
Nicolaïkerk.
900 jaar baken in de stad.
5 juni t/m 11 november.
Deze fototentoonstelling verteld de 900-jarige geschiedenis van de stad Utrecht aan de hand van 12 persoonlijke verhalen van Utrechters die door de eeuwen heen van betekenis zijn geweest en/of betrokken waren bij de Nicolaïkerk.
.
Tuindorpkerk.
Pelgrimage.
vanaf 3 juli (einddatum nog niet bekendgemaakt).
Veertien gemeenteleden hebben kunstwerken gemaakt in diverse vormen en materialen voor deze zomertentoonstelling met ‘Pelgrimage’ als thema. Er zijn brei- en borduurwerken, driedimensionale objecten, foto’s en gedichten te zien. En er is ook houtsnijwerk, schilderijen, tekeningen en viltwerk in de tentoonstelling opgenomen. De tentoonstelling is zondags na de kerkdienst te bezoeken.
.
.
.
Foto door Bernd Hildebrandt op pixabay.com
.