6 mrt 2019 | Nieuws

Broosheid verbeeld

Geschreven door Harry Veenstra

veertigdagentijd en Pasen in de EUG / Janskerkgemeente

Een kunstwerk maken van scherven: een mooie symboliek in de veertigdagentijd. Uit iets wat ‘waardeloos’ was, ontstaat iets nieuws. De periode voor Pasen staat in de EUG / Janskerkgemeente in het teken van broosheid. Ervaar verstilling, verdieping en verwondering tijdens diverse activiteiten in de weken vanaf 6 maart.

Broosheid: wat is dat eigenlijk? Is het anders dan kwetsbaarheid? En hoe leidt broosheid uiteindelijk naar verbinding met de wereld om ons heen, naar liefde zonder grenzen? De veertigdagentijd start op Aswoensdag. Op deze avond ben je in de Janskerk getuige van een indrukwekkende vlammenzee waarin de palmtakjes van vorig jaar opgaan. Nadat de rookkolom is opgetrokken kun je een askruisje halen, waarbij de woorden klinken: ‘Van stof ben je, tot stof zul je wederkeren’. Dit verwijst naar de mens: gemaakt uit het stof van de aarde, broos en sterk, aards en breekbaar. Je wordt uitgedaagd om naar binnen te keren, om stil te durven staan bij dat broze leven in al zijn facetten.

Wankele kubussen
Tijdens de vieringen in de Janskerkgemeente ga je in de veertigdagentijd aan de hand van verhalen op zoek naar de verbinding met de wereld om ons heen, naar liefde zonder grenzen. De broosheid wordt elke zondag verbeeld door kubussen gemaakt van rijstpapier en bamboestokken in het midden van de kerk. Deze kubussen zijn van zichzelf al broos en kwetsbaar, en zullen in verschillende opstellingen staan, passend bij het thema.

Preek van de Leek
De vieringen zijn bijzonder. In de viering van 31 maart is er een interactieve Preek van de Leek door Wim Eickholt vanuit zijn ervaring als ex-dakloze. In de Palmzondagviering op 14 april levert de theatergroep van de EUG/Janskerkgemeente een inspirerende bijdrage aan de viering en de dubbelheid van Palmzondag: vreugde om de intocht van Jezus, in de wetenschap dat we op de drempel staan van de Goede week.

Spel van donker en licht
In de Goede Week is er aansluitend aan de viering van Goede Vrijdag een wake in de Janskerk tot 01.00 ’s nachts. Deze viering staat in het teken van de vier elementen water. In een spaarzaam verlichte kerk zit je op kussentjes om te mediteren, er branden kaarsen, er is ruimte om stil te zijn, te bidden en te zingen. De volgende dag is de paasnachtviering. Tijdens deze nacht is er een expositie van kunstenaar Jan de Boon uit Leiden. Een spel van donker en licht verbeeld rond de levensweg van iedere mens, waarin muziek en verstilling een belangrijke plaats innemen. In deze viering luisteren we onder meer naar de indrukwekkende koor-, orgel en pianomuziek van Arvo Pärt.

Digitale vastenkalender
Tijdens de veertigdagentijd zijn er bij de EUG / Janskerkgemeente meer momenten van verstilling. Zo is er elke maandag om 7.30 uur een ochtendgebed met daarna een sober ontbijt. En ook kun je thuis bewust bezig zijn met de vastentijd via de digitale veertigdagenkalender. Na inschrijving ontvang je elke dag in je mailbox een inspirerende tekst, een persoonlijke column over broosheid of een creatieve opdracht. Je kunt je hiervoor inschrijven via de EUG-website.

Gerelateerde verhalen

Meer

Warme Wintervieringen in Tuindorp

Niet oecumenisch, wél gezamenlijk. Wat begonnen is als een mogelijkheid om energie te besparen op koude zondagen is uitgelopen op een verdere inhoudelijke samenwerking Paulus- en Tuindorpkerk. Op 21 en 28 januari en op 11 en 18 februari 2024 gaan de wijkgemeente en de...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons