28 aug 2019 | Nieuws

cantatedienst Festival Oude Muziek

Geschreven door Harry Veenstra

Traditiegetrouw is er tijdens het Festival Oude Muziek een cantatedienst in de Nicolaïkerk. Deze dienst valt dit jaar op de 11 e zondag na Trinitatis, 1 september.

De cantate ‘Herr Jesu Christ, du höchstes Gut’ BWV 113 van J.S. Bach zal tijdens deze dienst ten gehore worden gebracht. De evangelielezing voor deze zondag is volgens het Luthers leesrooster Lucas 18 : 9 – 14: het verhaal van de Farizeeër en de tollenaar in de tempel. De tekst van de cantate sluit daar thematisch bij aan.

Cantate 113 schreef Bach voor zondag 24 augustus 1724. De eerste uitvoering was in de Thomaskirche in Leipzig. Bach was daar sinds eind mei 1723 werkzaam. Hij componeerde tijdens zijn begintijd in Leipzig voor iedere zondag een cantate!
Cantate 113 behoort tot de zogenaamde koraalcantates. Deze cantates zijn gebaseerd op voor de kerkganger bekende kerkliederen. De melodie van het koraal ‘Herr Jesu Christ, du höchstes Gut’ is van de hand van Bartholomäus Ringwaldt uit 1588 . De tekst is van Andreas Stübel, het is een bede om troost en genade.

Naast cantate 113 zal tijdens de dienst ook een deel van het Gloria in G BWV 236 uit de zogenaamde Lutherische Messe worden uitgevoerd. Bach componeerde naast de bekende H-moll Messe (Hohe Messe) ook nog vier ‘Lutherische Messen’.
Deze missen bevatten alleen een Kyrie en een Gloria. Vermoedelijk werden zij op een feestdag uitgevoerd. Bach gebruikte of beter gezegd, hij hergebruikte materiaal van door hem zelf gemaakte cantates. Het deel dat tijdens de dienst zal klinken is ontleend aan de Reformatiecantate BWV 79, Gott der Herr ist Sonn und Schild. Het Gloria is een stralend koorwerk.

Aan de cantatedienst wordt meegewerkt door Paulien van der Werff – sopraan, Dorien Lievers – alt, Henk Gunnemann – tenor, Mitchell Sandler – bas, de Vespercantorij Nicolaïkerk en Cappella di San Nicolaï o.l.v. Ko Zwanenburg.

Waar: Nicolaïkerk, Utrecht
Wanneer: 1 september
Hoe laat: 10.00 uur

Gerelateerde verhalen

Meer

ViaVeertig – Een tijd om in te keren

De Veertigdagentijd is een tijd van inkeer, van verstilling en bezinning, van soberheid en concentratie. Een tijd om daar de tijd voor te nemen, een tijd om plaats te maken, om het een aan de kant te schuiven en zo ruimte te creëren voor het ander. In de Jacobikerk in...

Lees meer

Blurring in de Kerk

Auteur: Iris Lammerts van Bueren - Foto: Ilaria Foresi . Wie mijn loopbaan langer volgt, weet dat ik ooit ben afgestudeerd op het fenomeen 'blurring' in de context van de voedselsector. Ik onderzocht het vervagen van grenzen in ambacht, verdienmodellen en outlets...

Lees meer

Incarnatie

Auteur: Len Borgdorff . Met ruim dertig mensen verbonden aan verschillende  protestantse Utrechtse kerken bezochten we ter lering, bezieling en ook voor ons eigen vermaak een aantal kerken en woordvoerders daarvan in Londen. Zondagochtend waren we in een...

Lees meer
Volg ons

Volg de PUP-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van PUP? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg ons